Afgelopen week stuitte ik op een artikel uit Amerika over de zogeheten 'Fiver Party'. Hier werd ik zo enthousiast van dat ik dit maar wat graag naar Nederland haal. Nu zal de naam niet gelijk een beeld bij je oproepen, maar ik weet zeker dat je hier net zo enthousiast van gaat worden als ik ben. Wat mij betreft is dit het beste idee sinds eeuwen! 

De 'Fiver Party' is een idee wat in Amerika langzaam alle verjaardagen overneemt, het verschijnt op steeds meer uitnodigingen en steeds meer moeders voeren het concept door in de verjaardagsfeestjes die worden georganiseerd voor de jarige job.

Maar wat is het dan?

In het kort is een 'Fiver Party' een oplossing voor alle problemen op het gebied van cadeautjes kopen. Het is, heel simpel, een verjaardagsfeestje waarbij alle kindjes $5 (of in ons geval dus €5) meenemen voor de jarige job waarmee de ouders een groter cadeau kopen. De ouders bepalen van tevoren een cadeau met de jarige job en laten op de uitnodiging weten wat de jarige graag zou willen hebben. Alle kindjes die zijn uitgenodigd geven €5 voor dit cadeau en de jarige is dolgelukkig met het cadeau wat het altijd al had willen hebben.

Geen cadeautjes, geen stress en geen overdreven kosten.

Geniaal toch!

Het idee erachter

Er zijn ontzettend veel redenen waarom een 'Fiver Party' de ideale oplossing is voor feestjes:

  • Het is super makkelijk voor jou als ouder van het uitgenodigde kindje. Geen gedoe meer met uren door de winkels lopen, op zoek naar een cadeautje wat de jarige job nog niet heeft.
  • Heel fijn voor de portomonnee. Als je kindje voor veel feestjes wordt uitgenodigd en je blijft elke keer weer veel geld uitgeven aan een leuk cadeau, kan dit flink oplopen. Zeker met kleine scholen waar de HELE klas wordt uitgenodigd voor een feestje (dit is bij ons het geval).
  • Het haalt de focus van een feestje weg van de cadeautjes en terug naar de gezelligheid van iets leuks doen met een groep vriendjes en vriendinnetjes. Oh en het leert ze ook gelijk de waarde van sparen voor iets wat ze heel graag willen. Win win.
  • Milieuvriendelijke! Jup, die hoort er uiteraard ook bij. Hoeveel speelgoed eindigt er niet na een paar weken in de hoek van de kamer om nooit meer naar omgekeken te worden?
  • En als laatste krijgt de jarige een cadeau wat het echt heel graag wilde hebben, geen bergen vol kleine stuks speelgoed die na een tijdje kapot gaan.

Maar wat is hier nou leuk aan?

Kindjes houden nou eenmaal van cadeautjes krijgen, toch? Zelfs wij volwassenen vinden het nog steeds veel te leuk om zoveel mogelijk cadeautjes uit te pakken. Verpest de 'Fiver Party' dit niet helemaal?

Nee! Als je dit goed aan je kindje uitlegt en het weet dat er aan het einde een groot cadeau wacht zal dit zeker geen probleem zijn. Daarnaast kun je de €5 natuurlijk op allerlei leuke manieren inpakken om er toch nog een klein feestje van te maken. Op Pinterest zijn honderden ideëen te vinden om van een beetje geld een leuk cadeau te vouwen.

Hoe organiseer je een 'Fiver Party'

Schrijf je uitnodigingen zoals je dat normaal ook zou doen, maar schrijf ergens dat het om een 'Fiver Party' gaat. Als je niet genoeg ruimte hebt om uit te leggen wat het is kun je er een los briefje bij doen met uitleg. Bijvoorbeeld:

Finn geeft een Fiver Party! Hij wil heel graag een (naam van cadeau) hebben, dus in plaats van allemaal kleine cadeautjes, zouden we het heel leuk vinden als je €5 zou willen bijdragen. Hij heeft er superveel zin in! Dankjewel!

Op het feestje zelf kun je een leuke tegoedbon maken voor het cadeau zodat alle kindjes kunnen zien wat de jarige gaat krijgen, of je kunt het natuurlijk ook altijd voorschieten zodat er toch een cadeau is om uit te pakken. 
Alleen die naam 'Fiver Party', daar moeten we nog even wat voor bedenken in Nederland. Hoe zou jij het feestje noemen? Laat het ons hieronder weten in de comments!