De maand November is weer begonnen en buiten begint het eindelijk een beetje op de winter te lijken. Met het verzetten van de klok zijn de avonden weer een stuk donkerder en komen de dekentjes voor op de bank weer uit de kast. Misschien heb je de afgelopen weken de verwarming ook alweer aan gehad? Het gebruik van de verwarming voel je direct in de portemonnee. De energierekening stijgt weer tot torenhoge bedragen en iedereen gaat op zoek naar manieren om de winter zo bewust mogelijk door te komen. Met deze tips hopen we je een beetje op weg te helpen.

Een graadje lager

Een graadje extra op de thermometer betekent 5% hogere kosten op de factuur. Maar heb je die ene graad wel echt nodig? Kies eens voor 20 graden ipv 21 of 19 ipv 20. Je zult zien dat je dit bijna niet voelt en het gigantisch scheelt op de kosten. Door alle kieren dicht te maken en alleen de ruimtes te verwarmen die je daadwerkelijk gebruikt kun je tientallen euro’s besparen.

Maak plaats

Jassen en handschoenen op de verwarming om ze snel op te laten drogen, even snel de plaid opwarmen voor je eronder kruipt. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat de verwarming extra hard moet werken om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen. Zorg dat er niks op en voor de verwarming staat om de warmte de kamer in te krijgen.

Een gaatje hier een gaatje daar

Kieren en gaten in de muren helpen niet mee met het binnenhouden van de warmte. Neem daarom de tijd om je huis door te gaan en te kijken waar er nog kieren zitten. Zorg dat deze gevuld zijn met kit om de warmte in de ruimtes te houden. Let wel goed op dat je af en toe ventileert, frisse lucht is goed voor je en droge lucht verwarmt ook nog eens beter dan vochtige lucht. Een makkelijke oplossing hiervoor is het open laten van de ruimte onder de deur en minimaal één keer per dag even de ramen open te zetten.Wij doen dit zelf altijd ‘s ochtends na het slapen, heerlijk!

Radiatorfolie

Zorg dat je radiatorfolie achter de verwarming plakt. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht niet in de muur verdwijnt maar netjes de kamer in wordt gestuurd. Ook dit zorgt er weer voor dat de verwarming minder hard hoeft te werken en je dus minder kwijt bent aan energie.

Energiezuinige lampen

Ook lampen kunnen flink wat kosten nu ze weer vroeg aangaan op de donkere dagen. Zorg dat je alle gloei- en halogeenlampen vervangt voor spaarlampen of ledlampen. Deze lampen vragen een stuk minder energie en zijn daardoor een goede besparing op de energiekosten. Warme witte leds zijn super gezellig in huis en tegenwoordig heb je zelfs al dimbare ledlampen. Vergeet ook niet de lichten uit te doen als je de kamer uitgaat!

Met deze tips kunnen jullie de energierekening al een stuk lager krijgen. Heb jij nog een tip die echt in dit rijtje thuis hoort? Wij zijn benieuwd!